Engelse Regulator roept op tot verandering

Forensic Science Regulator (UK) dr. Gillian Tully heeft haar laatste jaarverslag gepresenteerd waarin ze vaststelt dat delen van de forensische keten in een precaire positie verkeren en er een dringende behoefte is aan fundamentele veranderingen.

Naast kritiek ziet de Regulator ook positieve ontwikkelingen als: robuustere testmethoden, verbeterde betrouwbaarheid van resultaten en meer bewijs van bekwaamheid binnen de forensische wetenschap.

De kritische punten uit het rapport betreffen met name de weging van forensisch bewijs, meer capaciteit op het gebied van toxicologie en digitaal forensisch onderzoek en een betere naleving van kwaliteitsnormen.

Forensic Science Regulator, dr. Gillian Tully: 'Het is onaanvaardbaar dat forensische wetenschappers slechts enkele dagen tijd hebben om voorafgaand aan een rechtszaak grote hoeveelheden informatie te verwerken. Er is een veel effectievere aanpak nodig om de vereiste veranderingen in het strafrechtsysteem door te voeren.'

De Forensic Science Regulator and Biometrics Strategy Bill vindt momenteel zijn weg door het Britse parlement waarin een voorstel is opgenomen voor wettelijke handhavingsbevoegdheden voor de Regulator. Dr. Gillian Tully, die in oktober 2020 werd geƫerd met een CBE (Commander of the Order of the British Empire) voor diensten aan de forensische wetenschap, blijft in functie tot 16 februari 2021. Haar vervanger wordt binnenkort benoemd.

Forensic Science Regulator annual report 2020