Het werk van Gina Doekhie ‘lijkt wel wat op CSI’

Digitaal forensisch advies wordt steeds belangrijker in de civiele rechtspraak en het strafrecht. Onderzoek moet op de juiste manier worden uitgevoerd, zodat het door een rechter kan worden geaccepteerd. Een interview (samenvatting) met Gina Doekhie, forensisch security-expert bij Fox-IT en ingeschreven in het Nederlands Register Gerechtelijke Deskundigen (NRGD).

Gina Doekhie (31) studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van Amsterdam en deed vervolgens een tweede master: Forensic Science. Na haar afstuderen bij het Nederlands Forensisch Instituut trad ze als forensisch security-expert in dienst bij Fox-IT. Dat is nu 6,5 jaar geleden.

Voor AG Connect gaf Gina een interview waarin ze inging op vragen als: wat doet een forensisch IT-expert nou eigenlijk en hoe belangrijk is haar inschrijving in het NRGD?

“Ik ben eigenlijk een digitale rechercheur. Samen met collega’s onderzoek ik sporen die digitale criminelen hebben achtergelaten op alle mogelijke apparatuur. We proberen digitale criminelen op te sporen en vervolgens bewijzen te verzamelen die kunnen bijdragen aan een veroordeling. Soms worden we door bedrijven gevraagd om digitale bewijzen te verzamelen. Dat kan gaan om een vermoeden van fraude, of bijvoorbeeld digitaal bewijsmateriaal wanneer ze een medewerker willen ontslaan. Andere keren helpen we de politie of de rechtbank bij opsporingszaken om bijvoorbeeld iemands identiteit te bewijzen. Er zijn dus verschillende doelen om digitaal onderzoek te doen.”

Je bent inmiddels als officieel gerechtelijk deskundige ingeschreven in het Nederlands Register Gerechtelijke Deskundigen. Wat wil dat zeggen?

“Dat is bijzonder, want bij wet is bepaald dat rechters alleen deskundigen mogen inschakelen voor onderzoek of advies die in dat register staan ingeschreven. Er zijn hoge eisen verbonden aan inschrijving. Zo moest ik exact specificeren aan een internationale commissie wat mijn ervaring de afgelopen vier jaar was, hebben ze een aantal van mijn onderzoeksrapporten gelezen en alle referenties doorgeploegd. Deze inschrijving was iets dat ik al heel lang wilde, dus ik ben supertrots en blij dat het nu zo ver is dat ik rechters kan gaan helpen in zaken waar het ertoe doet. Ik hoop dat ik hiermee de samenleving nog een beetje veiliger kan maken.”

Ga naar het volledige interview op agconnect.nl. Let op: voor toegang is aanmelden noodzakelijk (30 dagen gratis toegang).