Openstelling deskundigheidsgebied Forensisch Financieel Onderzoek

Het NRGD heeft het nieuwe deskundigheidsgebied Forensisch Financieel Onderzoek opengesteld voor registratieaanvragen. In eerste instantie richt het NRGD zich op (forensisch) accountants. Met deze stap wordt het mogelijk om binnen het gehele forensisch-financiële spectrum deskundigen rechtstreeks te benoemen door het Openbaar Ministerie. Ook in civielrechtelijke geschillen kan gebruik worden gemaakt van geregistreerde accountants.

Een forensisch financieel onderzoek bestaat uit het verzamelen en analyseren van feiten en het analyseren van omstandigheden die relevant zijn als er een vermoeden is van niet naleving van wet- en regelgeving/contractuele bepalingen of bij een (potentieel) geschil, met een financiële of economische component.

Forensisch financieel onderzoek heeft als doel om inzicht te verschaffen in bepaalde feiten en omstandigheden in een financiële context die zich op een bepaald moment, of in een bepaalde periode, hebben voorgedaan en die mogelijk betrekking hebben op niet naleving van wet- en regelgeving/contractuele bepalingen (en de gevolgen ervan). Het forensisch financiële onderzoek kan een onderzoek betreffen naar de gedragingen van natuurlijke en/of rechtspersonen en/of andere entiteiten binnen een financiële context.

Vanaf vandaag is het mogelijk om een aanvraag tot registratie in dit nieuwe deskundigheidsgebied in te dienen. Alle benodigde documenten zijn te vinden op de website van het NRGD. Voor vragen over het Beoordelingskader kunt u contact opnemen met het NRGD via beheer@nrgd.nl.