Openstelling Schotrestenonderzoek

De nieuwsbrief van het NRGD heeft vanaf nu een nieuwe vormgeving die aansluit op onze recent vernieuwde website. In deze editie onder meer aandacht voor de openstelling van Schotrestenonderzoek, registratie van de eerste deskundigen Forensisch Medisch Onderzoek (FMO) en normering van Bloedspoorpatroonanalyse (BPA). 

Openstelling Schotrestenonderzoek

De afgelopen jaren heeft het NRGD in nauw overleg met het veld gewerkt aan het normeren van het deskundigheidsgebied Schotrestenonderzoek. Het College gerechtelijk deskundigen heeft het Beoordelingskader van dit nieuwe deskundigheidsgebied onlangs vastgesteld. Per 17 oktober 2022 wordt het deskundigheidsgebied Schotrestenonderzoek opengesteld voor aanvragen om registratie.

Openstelling deskundigheidsgebied Schotrestenonderzoek

Pistool dat wordt afgevuurd: kruitspoor zichtbaar

Eerste deskundigen Forensisch Medisch Onderzoek (FMO) geregistreerd

Per september 2022 zijn de eerste forensisch artsen geregistreerd als deskundigen binnen het deskundigheidsgebied FMO. Naast forensisch pathologen bevat het register nu ook forensisch artsen en daarmee is het NRGD uitgebreid met forensisch medisch deskundigen die kunnen rapporteren in de rechtspraak.

Eerste deskundigen Forensisch Medisch Onderzoek (FMO) geregistreerd

NRGD start normeringsproces Bloedspoorpatroonanalyse (BPA)

Een aantal jaar geleden heeft het College gerechtelijk deskundigen besloten om Bloedspoorpatroonanalyse (BPA) te normeren en toe te voegen aan het register. Dit was gebaseerd op de resultaten van de destijds afgenomen Enquête Nieuwe Gebieden. Het College was toen van mening dat het deskundigheidsgebied nog niet rijp was voor normering omdat de opleidingsroutes te uiteenlopend waren. Bijna 10 jaar later heeft het NRGD een inventarisatieonderzoek uitgevoerd om BPA in Nederland opnieuw in kaart te brengen. Op basis van dit onderzoek heeft het College in april 2022 besloten om te starten met het normeren.

NRGD start normeringsproces Bloedspoorpatroonanalyse (BPA)

Forensisch experts onderzoeken een bloedspoor op een muur

Specialisatieopleiding Deskundige in strafzaken 2023

De samenwerkende faculteiten Rechtsgeleerdheid van de Open Universiteit en Maastricht University bieden weer de door het NRGD erkende specialisatieopleiding Deskundige in strafzaken aan. De opleiding is in beginsel bedoeld voor professionals die als (forensisch) deskundigen in het strafrecht optreden en die als gerechtelijk deskundigen willen worden geregistreerd in het NRGD. Daarmee voldoen geslaagden aan de eisen die gesteld worden aan een gerechtelijk deskundige zoals geformuleerd in artikel 12, tweede lid van het Brdis, onder b en g.

Specialisatieopleiding Deskundige in strafzaken 2023

Rechtszaal met advocaat op de achtergrond

Resultaten enquête nieuwe deskundigheidsgebieden

Het NRGD is continu bezig met het verder ontwikkelen van al genormeerde deskundigheidsgebieden en het normeren van nieuwe deskundigheidsgebieden. Om na te gaan waar de behoefte van de doelgroep van het NRGD ligt qua nieuw te normeren gebieden, wordt eens per drie à vier jaar de Enquête Nieuwe Gebieden verspreid onder de ketenpartners en andere betrokkenen. 

In 2021 was het tijd voor een nieuwe peiling en is de enquête weer verspreid. In de enquête werd gevraagd welke deskundigheidsgebieden de prioriteit van het NRGD moeten krijgen met het oog op normering en registratie. De respondenten kregen een lijst met potentiële nieuwe deskundigheidsgebieden die zij een score konden toekennen. Daarnaast was er ruimte om zelf andere deskundigheidsgebieden toe te voegen. Uit alle hoeken van het veld zijn reacties ontvangen waarbij een duidelijke top drie werd onderscheiden.

Resultaten Enquête Nieuwe Gebieden

Aanpassing Lijst van Zaaksinformatie FPPO

Het NRGD heeft recent een nieuwe versie gepubliceerd van de Lijst van Zaaksinformatie van het deskundigheidsgebied FPPO. Op deze lijst vermeldt een aanvrager de zaaksrapporten die hij/zij in het kader van de aanvraag om (her)registratie in het NRGD heeft opgesteld. De nieuwe lijst bevat een verduidelijking van het begrip ‘collegial review’, het was niet voor iedereen duidelijk dat de feedback van het NIFP ook onder dit begrip valt. Verder is toegevoegd dat het NRGD de rapporteur adviseert zo min mogelijk weigerrapporten op de lijst te vermelden en/of in te sturen ten behoeve van de toetsing van de aanvraag om (her)registratie.

Aanpassing Lijst van Zaaksinformatie FPPO

Handen van psycholoog en cliënt

Interview: de rechter en de deskundige

Experts die worden ingeschakeld in strafzaken staan ingeschreven in het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD). Wat is het doel van het register? Hoe komen experts erin en hoe wordt hun kwaliteit geborgd? En waarom is het register tot nu toe alleen ingericht voor het strafrecht? Renée Kool en Bert Marseille van de redactie van Rechtstreeks spraken hierover met Michel Smithuis, directeur van het NRGD, en Eric Bakker, voorzitter van het College gerechtelijk deskundigen.

Interview: het register voor deskundigen

Publicaties & Media

De rechter en de deskundige: hoe verhouden zij zich tot elkaar?

Bron: Rechtstreeks (Raad voor de Rechtspraak)

Steeds vaker ziet de rechter zich bij de behandeling van zaken geplaatst voor vragen die hij niet zonder inbreng van specialistische kennis kan beantwoorden. De rechter kan dan niet zonder advisering door deskundigen. In de tweede Rechtstreeks van 2022 kijken auteurs vanuit verschillende invalshoeken naar dit onderwerp.

Lees meer

Bijna helft van gerechtelijk deskundigen ondervindt druk, intimidatie, bedreiging of belaging

Bron: Mr. Online

47% van de personen in Nederland en België die optreden als deskundige in een rechtszaak, heeft weleens te maken gehad met een vorm van druk, blijkt uit onderzoek. Dit is echter zelden van invloed op het deskundigenoordeel.

Lees meer

Actie is reactie. Hoog tijd voor het klaren van de mist rond de vraagstelling aan forensisch technisch deskundigen in strafzaken 

Bron: Expertise & Recht

Het stellen van relevante vragen aan forensisch technisch deskundigen is van groot belang voor zowel de bijdrage die deskundigen aan de strafrechtelijke waarheidsvinding kunnen leveren als voor de efficiënte inzet van onderzoekscapaciteit. In deze bijdrage wordt een inventarisatie gemaakt van hetgeen tot op heden bekend is over de totstandkoming van de opdracht en vraagstelling aan forensisch technisch deskundigen. 

Lees meer

Informatie-overload en tunnelvisie bij moordonderzoek tegengaan

Bron: NSCR

Door de groeiende hoeveelheid aan beschikbare data en de daaruit voortvloeiende complexiteit van moordonderzoek, neemt ook de kans op informatie-overload en tunnelvisie toe. De Universiteit van Utrecht, de Nederlandse politie en het NSCR ontwikkelden en evalueerden in samenwerking met rechercheurs een systeem dat dit fenomeen moet tegengaan. 

Lees meer

Forensisch psycholoog schrijft over jihadisten: 'Ik ben geïnteresseerd in niet-alledaagse personen'

Bron: Omroep West

De Haagse Inge Schilperoord maakte in 2015 naam met haar roman 'Muidhond', over een pedoseksuele jongeman. Haar debuut werd bekroond met de Bronzen Uil en de verfilming, vijf jaar later, kreeg de publieksprijs voor beste film op het filmfestival van Gent en Seoul. Afgelopen dinsdag verscheen haar tweede roman. Opnieuw waagt de schrijver, die tevens forensisch psycholoog is bij het Pieter Baan Centrum en op de Terroristenafdeling van de gevangenis, zich aan een gewaagd onderwerp: jongeren die in de ban raken van de islam en soms kiezen voor het jihadisme.

Lees meer

Legal psychologists as experts: guidelines for minimizing bias

Source: Taylor & Francis

Legal psychologists’ assessments can have a major impact on the fact finder’s evaluation of evidence and, consequently, perceptions of guilt. Yet, in the few studies about legal psychologists’ assessments and reports, great variability was found. 

Lees meer

Quantifying forensic investigations involving bloodstain pattern analysis within the UK

Source: Science Direct

Research informed by practice is more likely to have a greater impact on society. However, forensic cases are confidential and thus, real-life data regarding the details of violent crime is usually withheld from the public and academia. Through a partnership between the authors institution and a UK police service, casefiles from 78 criminal investigations from 2012 to 2020 involving Bloodstain Pattern Analysis (BPA) were examined and quantified.  

Lees meer

De Kennis van NU - Groene Getuigen

Bron: NTR

Niet alleen mensen maar ook planten, insecten en dierenharen kunnen moordenaars verraden.

Bekijk de aflevering

DNA-code van eeneiige tweeling kraken: 'Zoeken naar speld in hooiberg'

Bron: RTL Nieuws

Wanneer een eeneiige tweeling betrokken raakt bij een misdrijf: hoe weet je dan wie van de twee de dader is? Voor deze moeilijke puzzel stonden onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut. Zij hebben de code van het identieke DNA van een eeneiige tweeling gekraakt om zo te kunnen achterhalen van welke tweelingbroer het DNA-spoor was in een zedenzaak.

Lees meer