Veel gestelde vragen FMO
Hoe is het beoordelingskader (BOK) FMO opgesteld?
In november 2019 is het NRGD gestart met de normering van het deskundigheidsgebied FMO gezamenlijk met een Normerings Advies Commissie (NAC) bestaande uit medisch deskundigen uit het veld. Bij het opstellen van het BOK zijn de volgende mensen vanuit het veld gevraagd om mee te denken bij het opstellen van forensisch medische normen: Cecile Woudenberg (NSPOH), Wilma Duijst (FMG), Selena de Vries (NFI), Bart Latten (NFI). In juni 2020 lag er een eerste concept dat openbaar werd gemaakt voor consultatie van juli t/m september. Hiervoor is het BOK via de nieuwsbrief verspreid onder de ketenpartners: OM, ZM, FMG, NFI. De verkregen feedback vanuit deze consultatie is vervolgens verwerkt in het beoordelingskader. Het College van het NRGD heeft na een grondige overweging het beoordelingskader vastgesteld. Het College opereert onafhankelijk van het werkveld. Na de eerste ronde toetsingen zal een evaluatie plaatsvinden van het BOK.
Waarom is complexe kindermishandeling niet als uitzondering uit het beoordelingskader gelaten?
Het NRGD maakt geen onderscheid in complexiteit van onderzoeken.
Om in het register te komen moeten deskundigen voldoen aan een minimumniveau waarop zij uitgebreid getoetst zullen worden. Wanneer u als deskundige gevraagd wordt voor een onderzoek waarvoor u niet over de vereiste competenties beschikt (zoals complexe kindermishandeling), dient u dit zelf aan te geven bij uw opdrachtgever.
De deskundige die buiten de grenzen van zijn deskundigheid rapporteert, handelt in strijd met de NRGD Gedragscode.
Onder complexe kindermishandeling vallen de volgende gevallen: overleden kinderen als na lijkschouw blijkt van een vermoeden van niet-natuurlijke oorzaak, zaken met toegebracht hersenletsel, botbreuken bij kinderen onder de 3 jaar oud, nagebootste klachten of afwijkingen (PCF – Munchhausen by proxy), brandwonden, overige zaken die specifieke aandacht vragen, waaronder seksueel misbruik.
Onderzoeken die betrekking hebben op complexe kindermishandeling worden door het OM op dit moment alleen opgedragen aan NFI deskundigen. Waarom is dit geen apart deelgebied bij het NRGD?
Het NRGD is terughoudend met het creëren van deelgebieden voor specialisaties binnen een vakgebied. Voordat een specialisatie een deelgebied kan worden kijkt het NRGD naar verschillende aspecten, zoals of er aanvullende competenties zijn, of er aparte opleidingen nodig zijn en of de specialisatie voldoende omvang heeft.
Waarom zijn zedenonderzoek en letselonderzoek geen aparte deelgebieden?
In eerste instantie zal het NRGD twee deelgebieden openen, namelijk voor onderzoek van minderjarigen en meerderjarigen. De deskundigen voor deze twee gebieden moeten bekwaam zijn in zowel letselonderzoek als zedenonderzoek en het interpreteren van die onderzoeken om in aanmerking te komen voor registratie in het NRGD. Beide soorten onderzoeken maken onderdeel uit van het werkveld van de forensisch arts. Deskundigen zullen dan ook op beide soorten onderzoeken getoetst worden. Bij de doorontwikkeling van dit gebied bij het NRGD kijken wij naar de mogelijkheden om deze twee gebieden te splitsen.
Waarom is reguliere lijkschouw geen onderdeel van dit beoordelingskader?
Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste ziet het veld lijkschouw als een apart gebied ten opzichte van letselbeschrijving. Daarnaast voeren niet alle forensisch artsen de lijkschouw uit, zoals de forensisch artsen van het NFI. Tot slot zijn de lijkschouw rapportages doorgaans niet uitgebreid genoeg om aan de hand daarvan competenties vast te stellen die door het NRGD vereist zijn.
Het NRGD richt zich in eerst instantie op de deskundige die benoemd wordt door het OM of de rechter, wat doorgaans niet het geval is bij lijkschouw.
Het NRGD verwacht echter wel dat deskundigen ervaring en kennis hebben met letselbeschrijving bij overledenen. In beginsel moet de deskundige voor de toetsing door het NRGD één letselrapportage meesturen die betrekking heeft op een overledene. Deskundigen die helemaal geen onderzoek doen naar overledenen zijn hiervoor uitgezonderd.
Waar zijn de normen/criteria zoals opgenomen in de verschillende artikelen van het beoordelingskader op gebaseerd? Kan dat inzichtelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld in de vorm van een bronvermelding?
Het NRGD werkt op basis van wettelijk voorgeschreven kwaliteitseisen. Dit zijn algemene kwaliteitseisen. Het NRGD werkt die samen met het werkveld uit in concrete eisen. Het College legt de kwaliteitseisen vast in een beoordelingskader (BOK).
Hoe is het beoordelingskader (BOK) FMO opgesteld?
In lijn met de ontwikkelingen in het veld heeft het NRGD besloten om te kiezen voor een groeimodel, waarbij in eerste instantie de meest ervaren en aanvullend opgeleide artsen worden toegelaten tot het register. Hiermee zet het NRGD een punt op de horizon voor forensisch artsen die nog niet aan de registratie-eisen voldoen. Dit is in lijn met de fase van kwaliteitsontwikkeling van de forensisch arts door het FMG.
Wat zijn de mogelijke uitkomsten indien ik een aanvraag indien?
Ten eerste moet uw aanvraag compleet zijn en alle documenten bevatten die een toetsingsadviescommissie (TAC) nodig heeft om te kunnen toetsen. Is uw aanvraag niet compleet dan kan het NRGD deze niet in behandeling nemen.
Wanneer uw aanvraag compleet is, zal de toetsingscommissie beoordelen of u in aanmerking komt voor registratie in het NRGD. De TAC brengt hierover advies uit aan het College. Het College neemt de uiteindelijke beslissing op uw aanvraag om registratie. Er zijn drie uitkomsten mogelijk:
- Onvoorwaardelijke registratie (5 jaar)
- Voorwaardelijke registratie (2 jaar)
- Geen registratie
Wanneer u aan alle kwaliteitseisen voldoet, krijgt u een onvoorwaardelijke registratie voor 5 jaar. Wanneer u (nog) niet aan alle eisen voldoet of nog geen eigen werk heeft kunnen opmaken (pas opgeleid), dan kan een voorwaardelijke registratie volgen. In het NRGD-register staat niet vermeld of u onvoorwaardelijk of voorwaardelijk bent geregistreerd. Wanneer u niet in aanmerking komt voor registratie, vermelden wij dat ook niet in het register. U kunt in dat geval versneld een nieuwe aanvraag om registratie doen. Zie hiervoor het Beleidskader aanvraag na afwijzing.
Wie worden bedoeld met vakinhoudelijke toetsers? Zijn dit geregistreerde forensisch artsen?
Gezamenlijk met het veld gaat het NRGD op zoek naar forensisch artsen binnen en buiten Nederland die de aanvragen om registratie kunnen toetsen. Het College gerechtelijk deskundigen benoemt de toetsers op basis van hun competenties en staat van dienst. Indien toetsers nog werkzaam zijn in het veld verwacht het NRGD dat zij ook een aanvraag voor registratie indienen.
Wat gebeurt er als ik RGS geregistreerd ben en ik die registratie op den duur kwijtraak?
Indien u tijdens de NRGD-registratie uw RGS-registratie kwijtraakt is er in eerste instantie niks aan de hand. Pas bij herregistratie zal dit een rol spelen. Dan vragen wij om de aanvullende documenten zoals beschreven bij bovenstaande vraag aan te leveren bij uw aanvraag.
Kan ik me laten registreren als ik niet RGS geregistreerd ben?
Ja, dat kan. Het NRGD is ervan op de hoogte dat niet alle forensisch artsen zich kunnen laten registreren bij het RGS. U moet in dat geval wel aan aanvullende eisen voldoen, namelijk:
- In de afgelopen 5 jaar minimaal 4160 uur in voldoende mate en regelmatig uitoefening van uw specialisme als forensisch (kinder)arts.
- In de 5 jaar voor het verlopen van uw registratie moet u deelgenomen hebben aan een evaluatie van uw individueel functioneren: In de afgelopen 5 jaar moet u deelgenomen hebben aan een evaluatie van uw individueel functioneren.
- Deelname aan een externe kwaliteitsevaluatie, waarbij het functioneren van een groep specialisten of profielartsen waarvan u deel uitmaakt wordt geëvalueerd.
Krijgen ‘nieuwkomers’ (bijvoorbeeld met een voorwaardelijke registratie) voldoende mogelijkheden om te voldoen aan de minimumeis van 25 rapportages (5 rapportages per jaar) die allemaal in het stafproces zijn ingebracht?
ndien u in opleiding bent en geen of niet genoeg eigen werk heeft, moet u aan de eis voldoen van 10 rapportages over de afgelopen twee jaar. In dat geval kunt u ten hoogste voorwaardelijk geregistreerd worden.
Het NRGD is bezig met een visitatie-procedure om te beoordelen of de opleiding Forensische Geneeskunde erkend kan worden. Indien het NRGD de opleiding erkent vindt de inhoudelijke beoordeling alleen nog bij de opleiding plaats. Deskundigen die de opleiding met goed gevolg hebben afgelegd kunnen dan op basis van uitsluitend een administratieve toets voorwaardelijk worden geregistreerd in het NRGD. Na twee jaar moet u dan op voor herregistratie. Die aanvraag zal het NRGD wel inhoudelijk beoordelen.
Zijn er voor mij kosten verbonden aan de registratie(procedure)?
U draagt zelf de kosten voor de VOG, eventuele kosten voor het versturen van stukken en eventuele reiskosten in het geval van een mondelinge toetsing. Er zijn verder geen kosten verbonden aan de NRGD-registratie.
Wat zijn de mogelijkheden voor mij om bezwaar te maken tegen de beslissing van het College?
Wanneer het College besluit om u niet registreren, kunt u daartegen bezwaar maken. Dat moet u binnen zes weken na de afwijzing van de aanvraag om registratie doen. De bezwaaradviescommissie (een nieuwe, onafhankelijke commissie) beoordeelt dan volledig opnieuw of u aan de kwaliteitseisen voldoet, en brengt daarover advies uit aan het College.
Heb ik de mogelijkheid om mijn aanvraag tussentijds in te trekken en daarmee een negatieve beoordeling/beslissing te voorkomen?
U kunt ten alle tijden uw aanvraag intrekken. Een negatieve beoordeling/afwijzing zal niet openbaar worden gepubliceerd.
Krijg ik nog de gelegenheid om te reageren wanneer de TAC mijn aanvraag om registratie heeft beoordeeld?
De TAC zal in eerste instantie uw aanvraag en de meegestuurde rapportages schriftelijk beoordelen. Wanneer de TAC onvoldoende informatie heeft om een advies uit te kunnen brengen, krijgt u een uitnodiging voor een mondelinge toetsing. De TAC zal u dan in ieder geval vragen willen stellen over de toegestuurde rapportages. U krijgt dan de gelegenheid om die vragen te beantwoorden. De TAC maakt vervolgens haar advies op. Wanneer het advies niet registreren luidt en het College dat advies overneemt, kunt u daartegen bezwaar maken.
Wanneer/op welke momenten wordt een voorwaardelijke registratie omgezet naar een onvoorwaardelijke registratie?
Bij een voorwaardelijke registratie moet u na twee jaar opgaan voor herregistratie. De toetsingsadviescommissie beoordeelt dan of u aan de voorwaarden heeft voldaan en of u voor het overige ook aan alle kwaliteitseisen voldoet. Wanneer dat het geval is, krijgt u een onvoorwaardelijke registratie van vijf jaar. Een tweede voorwaardelijke registratie is slechts bij uitzondering mogelijk. Het mag in ieder geval niet gaan om dezelfde verbeterpunten. Pas opgeleiden krijgen een beleidsmatige voorwaardelijke registratie. Daar zitten normaal gesproken geen verbeterpunten/voorwaarden bij.
Zijn er – naast de eis om zich te houden aan de gedragscode NRGD en herregistratie-eisen – nog andere verwachtingen/verplichtingen/consequenties voor mij als forensisch arts als ik eenmaal ben opgenomen in het register?
Wanneer u bent geregistreerd dient u zich te houden aan de beroepscodes van uw beroepsgroep, de richtlijnen van forensisch artsen, en de Gedragscode van het NRGD. Verder moet u zorgen dat u aan de eisen voor herregistratie in het NRGD kunt voldoen. Raadpleeg hiervoor het geldende beoordelingskader. In de nieuwsbrief vermeldt het NRGD eventuele nieuwe eisen. Houd deze in de gaten.