Omlijning Forensisch Financieel Onderzoek (FFO)

Wat is forensisch financieel onderzoek?

Een forensisch financieel onderzoek bestaat uit het verzamelen en analyseren van feiten en het analyseren van omstandigheden die relevant zijn als er een vermoeden is van niet naleving van wet- en regelgeving/contractuele bepalingen of bij een (potentieel) geschil, met een financiële of economische component.

Forensisch financieel onderzoek heeft als doel om inzicht te verschaffen in bepaalde feiten en omstandigheden in een financiële context die zich op een bepaald moment, of in een bepaalde periode, hebben voorgedaan en die mogelijk betrekking hebben op niet naleving van wet- en regelgeving/contractuele bepalingen (en de gevolgen ervan). Het forensisch financiële onderzoek kan een onderzoek betreffen naar de gedragingen van natuurlijke en/of rechtspersonen en/of andere entiteiten binnen een financiële context.

Een forensisch financieel onderzoek wordt uitgevoerd door een deskundige in opdracht van een opdrachtgever. Dit is de autoriteit, organisatie of persoon die het forensisch onderzoek aanvraagt. Een forensisch financieel onderzoek wordt, naast de eisen die in dit document zijn vastgesteld, uitgevoerd op basis van de eigen gedrags- en beroepsregels inclusief standaarden en handreikingen die van toepassing zijn op de desbetreffende deskundige. Vooralsnog is het deskundigheidsgebied Forensisch Financieel Onderzoek binnen het NRGD geopend voor accountants (die aan de registratie-eisen voldoen). Mogelijk kunnen in de toekomst ook andere beroepsbeoefenaren zich inschrijven op dit deskundigheidsgebied.

Grenzen van het deskundigheidsgebied

In het forensisch financieel onderzoek worden de werkzaamheden gericht op het onderzoeken van feiten en omstandigheden met een financiële component. In forensisch financiële onderzoeken kunnen door de forensisch financieel deskundige – afhankelijk van de onderzoeksvragen - ook andere deskundigheidsgebieden ingeschakeld worden.

Het is zaak dat de deskundige zich bewust is van de grenzen van de eigen vakbekwaamheid en goed weet wanneer andere deskundigen ingeschakeld dienen te worden, c.q. moeten worden toegevoegd aan het team.

Indien het onderzoek bijvoorbeeld (forensische) IT-aspecten, juridische aspecten, waarderingsaspecten of data-aspecten een rol spelen die specifieke deskundigheid vereisen, en die de deskundige niet zelf heeft, dan betrekt diegene een professional van dit deskundigheidsgebied.

Bovenstaande opsomming beoogt een illustratie te geven van de grenzen van het deskundigheidsgebied en is niet limitatief.