Nieuwsbrief NRGD

Interview met lid College gerechtelijk deskundigen Bob Steensma

Bob Steensma neemt na vier jaar afscheid van het College gerechtelijk deskundigen van het NRGD. Daarmee besluit hij een lange carrière waarin strafrecht en forensische deskundigheid centraal hebben gestaan. Bob Steensma werkte als (hoofd-) officier van justitie en OM-portefeuillehouder ‘forensische opsporing’, als voorzitter van het klantenplatform van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en eerder als jurist bij het Pieter Baan Centrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van het ministerie van Justitie. Een gesprek over kwaliteit en soms tegenstrijdige belangen.

Interview met lid College gerechtelijk deskundigen Bob Steensma

Bob Steensma
Beeld: ©NRGD / Fotograaf: Ming Chao

NRGD en NFI combineren examens

Minder dubbel werk en meer tempo. Het Nederland Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werken toe naar één examen voor zowel de toetsing binnen het NFI als de inhoudelijke toets binnen het NRGD. Het NRGD en NFI hebben hiervoor een overeenkomst ondertekend. ‘Een mijlpaal,’ zegt de voorzitter van het College Gerechtelijk Deskundigen van het NRGD Eric Bakker. ‘We zien het als een enorme blijk van waardering voor ons kwaliteitsbeleid,’ zegt directeur Wetenschap en Technologie Annemieke de Vries van het NFI.

NRGD en NFI combineren examens

Voorzitter van het College Gerechtelijk Deskundigen van het NRGD Eric Bakker en directeur NFI Annemieke de Vries ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst over combineren van examens.
Beeld: ©NRGD / Fotograaf: Ming Chao

Forensische Masterclasses Davos

Het NRGD was van 9 tot en met 12 maart aanwezig bij de ‘Forensische Masterclasses Davos’, het congres voor Pro Justitia rapporteurs. Thema dit jaar was: Communiceren: tussen weten & begrijpen. Aan bod kwamen onder meer: het communiceren over recidive-risico, communicatie tussen rapporteur en jeugd, contact tussen onderzoeker en onderzochte, communicatie tussen alle spelers in het veld en emotionalisering van het strafrecht. De openingssessie stond in het teken van communicatie tussen forensische wetenschappers en rechters, en werd verzorgd door prof. mr. Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad (strafkamer), lid-jurist bij het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg. Weten gedragsdeskundigen hoe rechters denken en vice versa?

Forensische Masterclasses Davos

Bergen in Davos Zwitserland

Onderzoek naar inzet deskundigen door de verdediging

De inzet van deskundigen in het strafproces is voor alle procespartijen een belangrijk onderwerp. Voor de verdachte lijkt het vaak minder makkelijk te zijn om een geschikte deskundige te vinden en in te schakelen, maar daar is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. De Universiteit Maastricht en het NRGD hebben daarom de handen ineengeslagen en de Enquête Advocatuur opgesteld en uitgezet. Mocht u als advocaat willen deelnemen, nodigen we u uit om de de enquête in te vullen.

Wijzigingen Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Na de eerste ronde toetsingen was er in januari 2023 een evaluatie van het deskundigheidsgebied FMO gezamenlijk met de toetsers. Op basis van deze evaluatie heeft het NRGD het beoordelingskader aangepast. In dit nieuwsbericht leest u welke aanpassingen dit precies zijn. In het beoordelingskader zijn er drie aanpassingen gemaakt die voor u van belang kunnen zijn.

Aanpassingen Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Forensisch medisch onderzoek: vrouwelijke arts behandelt een kind

Expertise en Recht: 12,5 Jaar NRGD in perspectief

Sinds de oprichting van het NRGD in 2010 is er op forensisch gebied veel veranderd. Met de inwerkingstelling van het register is de kwaliteit van de deskundigeninbreng in de rechtspraak beter geborgd. In het jubileumboek Tien jaar NRGD gaven collegevoorzitter Eric Bakker en directeur Michel Smithuis hun visie op een decennium zicht op forensische deskundigheid. Het artikel '12,5 Jaar NRGD in perspectief' in Expertise & Recht (2023/01) is een adaptatie en actualisering van hun beschouwingen in 2020. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van het NRGD en de publieke taak die is meegekregen. Besproken wordt wat de afgelopen 12,5 jaar is bereikt en welke uitdagingen er liggen voor het NRGD, maar ook voor het gehele forensische veld.

Lees het volledige artikel op de website van Expertise en Recht (abonnement vereist)