'BPA kan voorkomen dat mensen slachtoffer worden van gerechtelijke dwalingen'

'Neem de tijd. Bekijk alles. En accepteer dat je misschien geen volledige uitleg kan geven'

Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) vroeg Jo Millington als lid van de normeringsadviescommissie die een normenkader heeft opgesteld voor de analyse van bloedspoorpatronen (Bloodstain Pattern Analysis of BPA). Zodra het normenkader is goedgekeurd, wordt deze gebruikt voor het toetsen en registreren van bloedspoorpatroon analisten. Jo Millington is al meer dan dertig jaar fervent voorstander van het toepassen van BPA in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. 'Mijn gedrevenheid ten aanzien van forensische wetenschap en BPA valt nauwelijks in woorden te vatten.'

Lees het hele interview met Jo Millington

NRGD Jaarverslag 2023

Het NRGD heeft afgelopen jaar een bijdrage geleverd om de kwaliteit van deskundigen in de Nederlandse strafrechtspraak te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Er werd daarbij gezocht naar samenwerkingen met verschillende partners en er kwamen nieuwe deskundigheidsgebieden bij. Een volledig overzicht is nu te lezen in het jaarverslag 2023.

NFI en NRGD combineren examens

Experts op het gebied van DNA en Forensische Pathologie hoeven bij hun eerste toelating als forensisch deskundige nog maar één examen af te leggen. Dat is een direct gevolg van het besluit van het College van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) om de opleiding en examinering door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te erkennen. Zij hoeven vanaf nu geen extra toetsing door het NRGD te krijgen.

Lees meer over de formele erkenning van de examens op het gebied van DNA en Forensische Pathologie.

Richtlijn als hulpmiddel bij anonimiseren rapportages

Het NRGD heeft een richtlijn opgesteld om deskundigen te helpen bij het anonimiseren van rapportages. Deskundigen zijn vereist voor toetsing rapportages te overleggen aan het NRGD. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het nodig dat deze rapportages zo veel mogelijk zijn geanonimiseerd, zonder dat dit de leesbaarheid en beoordeling beïnvloed. De ‘Richtlijn Anonimiseren Rapportages’ geeft deskundigen een handvat, zodat zij kunnen beoordelen welke gegevens zij kunnen anonimiseren en hoe.