Kwaliteitsborging pro Justitia rapportage

Hoe waarborg je een kwalitatief hoogwaardige pro Justitia rapportage van psychologen en psychiaters? Universitair docent Strafrecht aan de Universiteit Leiden Corrie van Esch gaat in op de diverse aspecten van het pro Justitia onderzoek en hoe je tot een goed onderbouwde rapportage komt. Verder hebben wij aan de hand van een aantal voorbeelden de toetsingspraktijk van het NRGD voor u samengevat en geven we een toelichting op de werkwijze en bevindingen van de Bezwaaradviescommissie.

Jaarverslag Bezwaaradviescommissie

Wanneer het College gerechtelijk deskundigen besluit om iemand niet of voorwaardelijk voor twee jaar te (her)registreren, dan kan diegene daartegen bezwaar maken. In de bezwaarprocedure wordt de beoordeling van de (her)aanvragen opnieuw gedaan (de zogenaamde integrale herbeoordeling). De Bezwaaradviescommissie van het NRGD (BAC) is een onafhankelijke commissie die het College adviseert over de afhandeling van een bezwaar.

Jaarverslag Bezwaaradviescommissie NRGD 2019-2021

Document getypeerd 'jaarverslag' met vergrootglas

Uit de toetsingspraktijk van het NRGD

Wanneer een rapporteur in aanmerking wil komen voor registratie in het NRGD toetsen wij het kennen en kunnen van de rapporteur, onder meer aan de hand van zijn of haar zaaksrapporten. Daarbij baseren wij ons op de richtlijnen die de beroepsgroep zelf heeft vastgesteld, zoals de richtlijn voor ambulante forensische rapportages van het NIFP en de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Forensische Psychiatrie. Wij vatten een aantal aspecten uit de toetsingspraktijk van het NRGD voor u samen, waarbij we ter illustratie een aantal geanonimiseerde citaten uit de adviezen van de bezwaaradviescommissie opnemen.

Uit de toetsingspraktijk van het NRGD

Mannelijke cliënt spreekt met vrouwelijke psycholoog

Interview met universitair docent Strafrecht Corrie van Esch

Corrie van Esch is universitair docent Strafrecht aan de Universiteit Leiden, rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Rotterdam en feedbackgever bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Ze is een van de auteurs van het boek 'Het kritisch beoordelen van gedragskundige rapportages in strafzaken', dat in juni 2021 verscheen. Een gesprek over terugredeneren en de relatie tussen stoornis en tenlastegelegde.

Interview met universitair docent Strafrecht Corrie van Esch

Congres: Forensische Masterclasses 2023

Thema dit jaar in Davos is: communiceren: tussen weten en begrijpen. Waar de gedragsdeskundige met veel nuancering de onderzochte plaatst op een lijn tussen volledig gezond en zeer gestoord, wil de strafrechter vooral materiaal voor zijn oordeel; toerekeningsvatbaar of niet, of de mate waarin. Maar de context is ruimer. Hoe communiceren gedragsdeskundigen onderling en met magistraten over recidiverisico’s en wat zijn de gevolgen daarvan? Wat speelt er in de communicatie tussen onderzoeker en (jeugdige) onderzochte? Wat is de invloed van de communicatie tussen alle spelers in het veld. In hoeverre speelt emotionalisering van het strafrecht een rol als maatschappelijke context?

Congres pro Justitia rapporteurs

Bergen in Davos Zwitserland

Bereikbaarheid feestdagen

Het NRGD is gesloten van maandag 26 december tot en met woensdag 4 januari. Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2023!